Sabadell-Manresa 2013-09-28

De les rutes llargues que havia pensat fer l’any 2013 només em quedava pendent la Tiana-Manresa, però com que són molts quilòmetres i el meu estat físic no era massa bo, el 28 de setembre vaig decidir fer-la sortint de Sabadell, de manera que m’estalviava molts quilòmetres i a més em treia de sobre la part més feixuga, el monòton pas per la llera del riu Ripoll.
I ja que faria la tornada en tren, vaig aparcar el cotxe al costat de l’estació de Sabadell Nord, on hi ha aquesta bonica font

Després d’uns minuts ja havia deixat enrere Sabadell i, pujant pel lateral de la carretera on hi havia molta gent caminant, corrent o fent gimnàs en els diferents punts que hi han habilitat, vaig arribar a tocar de Sant Julià d’Altura, on volia enllaçar amb la traça clàssica Badalona-Manresa del Bttbadalona

Després de córrer una mica massa pels corriolets que porten a Matadepera, ja que em vaig cansar debades, vaig arribar a la plaça de la font de fusta donada pel municipi austríac de Mariapfarr, agermanat del de Matadepera, i allà vaig omplir el camel

Una mica més amunt, vaig passar pel davant de l’església

I, després d’algun tram d’asfalt, vaig arribar a la pista que puja al Turó de les Roques Blanques. Quan hi anem en BTT fem ziga-zagues per pujar, anant a peu es pot tallar per unes escales costerudes que carreguen força les cames. Els núvols també carregats, però d’humitat, no deixaven veure el Tibidabo; la plana quedava difuminada

A la Serra del Troncó em vaig desviar una mica del trac per baixar, i molt, a la font. El camí és poc transitat, sort n’hi ha de les pedres que ajuden a seguir-lo i que en alguns llocs estan posades a les branques

La font és a peu de la pista ampla que passa més avall i la veritat és que em va decebre una mica: no me l’esperava així, és clar que sinó hagués tingut aigua m’hauria agradat molt més

La pujada de retorn és una mica feixuga, el temps perdut (uns quaranta minuts) també em recava força però vaig seguir endavant, camí de la Torrota de l’Obac

Aquí era al punt més alt, em quedava planejar una mica i baixar fins la Casa Nova

I enfilar fins l’Obac Vell

Es veu que encara no estava escarmentat de l’exploració de la Font del Troncó, ja que em vaig desviar novament, ara per anar al Pou de Glaç

i al Turó Roig

i a la Font de la Portella, on no hi rajava aigua

Ja tornat al rastre, vaig trobar alguns bisbes en el camí

I també un bon cardenal

I aquesta mantis que es volia barallar amb mi

Tenia por de no trobar aigua a les Fonts de Rellinars, però afortunadament vaig poder reomplir

Aquí també em vaig desviar una mica del track i vaig tirar per un corriolet que passa pel costat de la riera

i així vaig arribar a la Balma del Molí, on feia temps que hi volia treure el nas

de tornada a la pista vaig passar per La Fàbrica

i per l’església de Sant Pere i de Sant Fermí

Els que heu fet la BDN-Manresa sabeu que a partir d’aquí ve una bona pujada, primer fins Casajoana, on hi ha un punt d’aigua

i després fins el coll de la Morella, des d’on es careneja per anar a Sant Jaume de Vallhonesta seguint el Camí Reial

Camí Reial força estret actualment

Les runes de l’hostatgeria tenen un aire de misteri engrandit per la solitud de l’indret

L’ermita restaurada i la font són l’únic que se’n salva

Des de la font gairebé es veu tot

Ara tocava passar pel ventre de l’edifici

Després de Sant Jaume vaig corriolejar pel Serrat dels Trons on no vaig poder evitar aturar-me una mica per apreciar la brisa fresca que s’havia girat, plantat al bell mig del silenci només trencat per algun tro llunyà que venia de la banda de Montserrat i pensant com n’és de meravellosa la natura.
Passat aquest moment d’embadaliment, vaig tornar a la realitat, ara en forma de corriol molt maco també però una mica perillós per als turmells donada la quantitat de pedres que hi ha. S’hi ha de baixar ben concentrat per evitar problemes i porta a El Pont de Vilomara, on hi ha el pont medieval

i el tram de PR que ens atansa al caprici natural que és el Pont de les Arnaules

Passat el pont hi ha una pista polsegosa i poc transitada que ens puja fins al pas per sobre de l’autopista.

Aquí estava força cansat i afamat i aquestes móres, dolcíssimes per cert, em van reviscolar una mica

Ja em quedava molt poc per arribar a Manresa, m’anava distraient fent fotos de les moltes barraques de pedra, ara abandonades, que anava veient

Els trons llunyans d’abans ara eren més propers

I fins i tot van caure unes gotes que no van arribar a mullar la pols del camí ressec després de l’estiu

Els camps i vinyes d’abans ara s’han transformat en parcs solars, es fusionen les cabanes del passat amb els panells del futur, esperem que ben aviat ens alliberem de lleis injustes de l’embut

Després de fer un bonic corriol vaig trobar aquesta figuera, que em va donar la mica d’energia que em feia falta per seguir

Ara venia una baixada a la carretera transitadíssima, on vaig tornar a deixar el rastre, aquest cop per motius de seguretat personal. La desviació va ser un encert: vaig seguir les marques el camí de Sant Jaume i després de travessar el barri de Sant Pau, amb una església ben austera

vaig passar cap la Balconada, amb baixants d’aigua a la dreta

i vistes de La Seu

de Montserrat

del Pont Vell

de Sant Ignasi

La Cova

i de tot

Ja només quedava baixar per travessar el riu pel Pont

amb el sol baix que il·luminava Sant Ignasi

i agafar el rapidíssim tren que m’havia de portar a Sabadell Nord